BriefVincentbeigej

Facsimiles ten ondersteuning van rondleidingen in kamp vught

Hoewel deze facsimiles en de gebruikte materialen, zoals vliegtuigraamplexiglas, geborduurde zakdoeken, stoffen popjes, metalen doosjes, en houten stokjes, niet de meest geëigende zijn voor handboekbinders was het een uitdaging om dit niet literaire erfgoed vorm te geven..

In 2009 werden door Pau Groenendijk in samenwerking met Marijke Raymakers (De Omslag) zes facsimiles gemaakt. Om de rondleidingen levendiger te maken wordt gebruikt gemaakt van een speciaal daartoe ontworpen tas waarin de gefacsimileerde voorwerpen zitten. Deze worden tijdens de rondleiding aan het publiek getoond en kunnen door de bezoekers ter hand worden genomen, zodat het verhaal letterlijk tastbaarder wordt.

Deze voorwerpen werden, door mensen in het kamp, vooral in het geheim gemaakt. Zij laten o.a. zien hoe belangrijk vriendschappen waren, om niet alleen een nummer te zijn, maar ook een naam te hebben en om iets voor jezelf te hebben. Eenmaal terug in het museum vindt men de originele voorwerpen aldaar.

Permanente tentoonstelling “Pantheon” in het letterkundig Museum in Den Haag
100 schrijvers en dichters – 1000 jaar literatuur ; een ode aan schrijvers die het literaire landschap van de Lage Landen hebben bepaald.

Voor deze tentoonstelling maakten Pau Groenendijk in 2009 en 2010 in samenwerking met Marijke Raymakers (De Omslag) honderdtachtig facsimiles van meesterwerken, waaronder Erasmus, de Beatrijs, Vondel, PC Hooft, van Gogh, Rubinstein, Slauerhoff, Bomans en vele anderen.

Handboekbinderij de Omslag